Guangzhou Evergrande Taobao FC – Eastern AA

När årets första omgång av asiatiska Champions League rundas av under natten mot torsdag, svensk tid, kliver de nyblivna Hong Kong-mästarna Eastern Sports Club in i turneringen för första gången. Förutom Asiens kanske bästa lag, tvåfaldiga AFC Champions League-mästare (2013 och 2015) och med sex raka kinesiska ligatitlar, Guangzhou Evergrande, ställs debutanterna mot Suwon Bluewings (Sydkorea) och Kawasaki Frontale (Japan). Med en sådan lottning får varje poäng ses som en stor framgång för klubben, som först meddelat att den inte planerade att ställa upp i turneringen, då den helt enkelt inte hade råd. Efter vidare övervägande beslutades dock, till ligatvåan Kitchees stora förtret, att ett deltagande var ekonomiskt försvarbart.

Vad gör då ett möte som rimligtvis bara ska kunna sluta med storseger för den hemmaspelande jätten intressant för någon annan än de närmast sörjande? Svaret är: både det ena och det tredje.
För det första kan det, trots att klubbarna tillhör olika fotbollsförbund och deras hemstäder olika system men, rent tekniskt, samma land (vi lämnar de politiska aspekterna därhän för stunden), närmast betraktas som en lokal uppgörelse. De två städerna ligger endast dryga 10 mil ifrån varandra och det enda lag med en kortare bortaresa för att möta Evergrande i årets inhemska liga är Guangzhou R&F (tvåa på listan är Guizhou HFZC med en resa på omkring 75 nätta mil).
Förutom derbyaspekten är tränarmötet ett riktigt dragplåster där den gamle världsmästaren Luiz Felipe Scolari ställs mot ett av de mest spännande nya namnen i världen, Chan Yuen-ting. När 28-åringen ledde Eastern till klubbens första mästerskapstitel på två decennier blev hon dessutom världens första kvinnliga manager att vinna en professionell ligatitel i herrfotboll, allt detta under den tidigare videoanalytikerns första säsong som huvudansvarig.
Dessutom har matchen föregåtts av en, minst sagt, underlig historia då Eastern, bara dagar innan match, meddelade att inga bortafans skulle släppas in och att alla supportrar som köpt biljett kommer att ersättas ekonomiskt av klubben. Förklaringen som getts är den något luddiga formuleringen ”Interna problem” men klubben förnekar rykten om att påtryckningar från regeringshåll, med anledning av de politiska manifestationer som tog plats i Hong Kong för tre år sedan, skulle ligga till grund. Asiatiska fotbollsförbundet har också klargjort att inga regler brutits, eftersom värdarna tillhandahållit de biljetter som krävs men gästerna valt att inte använda dessa.
Om inte allt detta väcker intresse kan en gammal hederlig David-mot-Goliat historia ändå alltid vara kittlande.

Vad kan vi då vänta oss ute på plan? Det finns, som sagt, ytterst lite som talar för att Eastern skulle kunna överraska mot ett Evergrande, som haft råd att lämna ett namn som Jackson Martinez utanför den tillåtna utlänningskvoten i AFC Champions League. Samma utlänningskvot tvingar Eastern att resa till fastlandet utan fyra viktig spelare (Roberto Affonso, som fick sitt Hong Kong-pass för mindre än ett år sedan och därmed fortfarande räknas som utlänning, Giovane da Silva, Saric och Lugo). Scolari har fått i uppdrag att vinna alla tävlingar man ställer upp i denna säsong och att Chan, vars klubb mest pratar om Champions League-äventyret som en viktig erfarenhet, skulle lyckas manövrera ut den gamle räven med begränsad tillgång till sin egen trupp känns, minst sagt, otroligt. Det lär snarast bli så att Eastern ligger än lägre i utgångspositionerna än deras normalt defensiva uppställning, och försvarar en pinne med näbbar och klor.
Med det sagt så är det 11-mot-11 på planen, bollen är rund, allt kan hända i fotboll osv. osv.

Källor:

http://www.scmp.com/sport/hong-kong/article/2054262/eastern-face-guangzhou-evergrande-2017-afc-champions-league

http://www.chinadailyasia.com/hongkongpremierleague/2017-02/20/content_15574053.html

https://www.theguardian.com/football/blog/2016/jun/14/chan-yuen-ting-female-football-coach-hong-kong-eastern

http://www.espnfc.com/blog/football-asia/153/post/3064757/hong-kong-fans-given-acl-refunds-wont-travel-to-guangzhou-evergrande

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s