I förrgår såg jag, tillsammans med en vän, för första gången en match i Toyota Thai League live. Lokalderbyt mellan fjolårets ligatvåa Bangkok United och nykomlingen Port FC. Annorlunda arrangemang än vi är vana vid hemifrån, det tycktes inte finnas några kiosker inuti arenan utan all försäljning skedde i ett litet festivalliknande område med streetfood och drycker (alkoholfria givetvis) utanför huvudingången, där gick det dessutom att få sig en ny frisyr för att markera tillfället. Biljetter gick på 100 baht/styck och med 25000 platser på True Stadium (Thammasat Rangsit Univerity) men endast cirka 3000 åskådare fanns gott om sådana att köpa på plats.

Trots att avspark tog plats klockan 20:00 var det 30 grader varmt i luften och eventuellt bidrog detta till det låga tempot matchen igenom.
Gästerna inledde starkast men hemmalaget jobbade sig in och tog över matchen efter sitt ledningsmål från straffpunkten i minut 21. Ytterligare ett straffmål efter 27 minuter följdes upp med 3-0 bara 5 minuter senare och plötsligt kändes det som att siffrorna kunde bli hur stora som helst, lyckligtvis vaknade Port och Siwakorn Jakkuprasat skakade liv i matchen genom att smeka upp en boll i krysset från drygt 20 meter, 7 minuter före paus. Matchens delikatess.

Den andra halvleken bjöd inte på mindre underhållning, 17 minuter in fullbordade landslagsforwarden Teeratep Winothai sitt hattrick (efter att ha slagit in straffarna i första halvlek). Port reducerade igen men jakten på ytterligare mål öppnade för Teeratep att ta sig upp i skytteligaledning med sitt fjärde mål för såväl kvällen som säsongen och innan slutsignalen ljöd hade värdarna fastställt slutresultatet till 6-2.

Fotbollsmässigt var det ingen stor upplevelse även om båda lagen kunde bjuda på fina sekvenser och en del bra individuella prestationer i anfallsspelet, det underlättades också av att lagen varken verkade intresserade av, eller organiserade nog, att försvara sig speciellt väl. 8 mål och två små supporterskaror med lika positiv attityd som lagen, i kombination med den fina upplägget utanför arenan gjorde ändå det hela till en väldigt rolig upplevelse.

Som svensk är jag van vid att fotbollsmatcher i högsta serien håller ganska låg kvalitet, som stockholmare är jag van vid att ett derby är en fullsatt och passionerad historia. På ett sätt kändes det precis som hemma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s