Shanghai SIPG – Yanbian Funde 2-0

Bloggen har legat i dvala på grund av en resa med kraftigt begränsad tillgång till internetuppkoppling, vilket även föranledde att jag tyvärr missade premiäromgången av den Kinesiska Superligan. Igår sparkade den andra omgången igång och jag valde att följa en av de två Shanghaiklubbarnas, SIPG, hemmamatch mot Yanbian Funde. SIPG, som är en av favoriterna i årets Superliga, valde att fylla sina tre tillåtna platser för utländska spelare (regeln ändrades bara veckor före säsongsstart, vilket lett till att många klubbar står med för många importer efter vinterns transferaktiviteter) med storstjärnorna Oscar och Hulk tillsammans med nyförvärvet från FK Krasnodar, Odil Akhmetov. Detta betydde att laget stod utan sin tredje brassestjärna, Elkeson. Det visade sig vara ett helt korrekt beslut från André Villas-Boas sida när den nye uzbeken imponerade och var central i speluppbyggnaden i Shanghais kraftiga dominans redan från start.
Yanbian backade hem men lyckades inte kontrollera den individuella kvalitet som värdarna besitter. Akhmetov, Oscar och Hulk hittade gång på gång öppningar i anfall som, allt som oftast, avslutades av Wu Lei. Trots dominansen dröjde ledningsmålet till kort före pausvilan, Hulk lekte enkelt bort några motståndare ute till vänster, tog sig in i straffområdet och skickade in ett hårt, lågt inlägg till Lu Wenjun som kunde stöta in bollen i öppen kasse.
Matchbilden bestod i den andra halvleken och mindre än en kvart in så fick Wu Lei till slut utdelning, Cai Huikang vann bollen mitt på offensiv planhalva efter slarv på Yanbians mittfält och serverade anfallaren, som visade all den kyla han saknade under de första 45 minuterna och snyggt rullade bollen tätt intill målvaktens högra stolpe, efter att ha riktat upp hela kroppen för avslut mot den vänstra.
Shanghai ser ut att mena allvar med att utmana suveränerna Guangzhou Evergrande om ligatiteln i år, Hulk fortsätter att prestera och nyförvärven Oscar och Akhmetov verkar ha funnit sig väl tillrätta direkt, lägg därtill Elkeson som en mycket pålitlig offensiv kraft och Villas-Boas har i nuläget angenäma problem med hur han ska formera sin anfallslinje. Om Yanbian kan sägas att deras defensiva taktik inte var lika framgångsrik som förra veckan (0-0 borta mot Chongqing) och att de bjöd den imponerande bortaklacken, som tagit sig nästan 150 mil (fågelvägen och enkel resa) från andra sidan gula havet och Nordkorea, på en ganska plågsam kväll rent fotbollsmässigt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s