Grupp H: Gamba Osaka – Jiangsu Suning

Både gästande gruppledaren, Jiangsu Suning, och trean, Gamba Osaka, mönstrade tre mittbackar, tre centrala mittfältare och två forwards, hemmalagets Kenta Hasegawa valde dock ett rakt femmannamittfält där gästernas Choi Yong-Soo istället lät sina kantspringare starta lägre som wing-backs. Noterbart var att båda lagen spelade med endast två icke-asiatiska spelare, bara brassar såklart. Fabio Aguiar och Ademilson i hemmalaget och europabekantingarna Ramires och Alex Teixeira i bortalaget. Gamba spelade en lugn och långsam speluppbyggnad med start i backlinjen medan Jiangsu ställde upp vid mittlinjen och applicerade, med start därefter, en intensiv press med både mittfältare/ytterbackar och forwards. Planen såg ut att vara att vinna bollen högt upp på egen planhalva och därifrån få till snabba omställningar. Gästerna såg säkrare ut med bollen och lyckades höja tempot, framförallt genom brassarna, vid varje tillfälle. Teixeira vann bollen och tog sig förbi sin försvarare i straffområdet redan efter 2 minuter, han revs ner bakifrån men domaren vinkade avvärjande i vad som såg ut som en klar straffsituation. Annars hade båda lagen förtvivlat svårt att ta sig in på offensiv tredjedel med bollen under kontroll under första halvtimmen och allt vad ordnat spel hette var förlagt till mitten av planen, med ungefär 70 % av bollinnehavet för de Japanska värdarna. Hemmalaget skapade sin första riktiga chans när Yasuyuki Konno prickade stolpen med en fin volley på Ademilsons höga inlägg efter 36 minuter. 3 minuter senare fick Jiangsu till sitt bästa anfall i matchen när Teixeira gav bollen till Ramires som passade Ji Xiang vid straffområdeslinjen, fick tillbaka bollen, slog till med en riktig pärla med vänster bredsida och skruvade bollen upp i krysset från närmare 25 meter till 1-0. Mycket mer hände inte i en välorganiserad men måttligt underhållande första halvlek.

Inga byten under halvtid men Gamba flyttade upp spelet direkt efter avspark i jakt på kvitteringsmålet, eller så sjönk Jiangsu ännu lägre för att försvara sin ledning, eller så var det en kombination av de två. Hur som helst tog japanerna kommandot på ett helt annat sätt än i första halvlek, bollinnehavet kunde knappast höjas mycket från drygt 68 % men tempot kändes dubbelt så högt som före paus, och började även att skicka en del bollar förbi sitt mittfält direkt upp mot Ademilson och Shun Nagasawa på topp. Jiangsu lät sig inte skrämmas utan såg oförskämt trygga ut i sina position vilket ledde anstormningen till att börja mattas av efter ungefär 20 minuter. Med drygt en kvart kvar var det hemmalagets tur att ropa efter straff när Liu Jianye blockerade ett skott med armen, reprisen gav dock domaren helt rätt i att blåsa frispark då kontakten skedde utanför linjen. Den efterföljande frisparken gick rätt i muren och ledde istället till en snabb omställning där Jiangsu kom 3-mot-2 och Ramires hittade Wu Xi som gjorde allt rätt i mottagning och vändning men vad som såg ut att vara en enkel lyftning över en klumpigt utrusande målvakt dalade utanför målet.
Ramires drog på sig en varning efter att klumpigt ha stängt löpvägen för en motståndare med en hand i ansiktet efter 80 minuter. Återigen resulterade frisparken i att Ramires kunde iscensätta en kontring, men denna gång var det Teixieras tur att agera målsumpare när han fick snedträff och rullade bollen långt utanför på sin landsmans frispelning. Mot slutet var det gästerna som orkade mer och 2-0 kändes mer troligt än 1-1, det blev varken eller utan Jiangsu kunde ta sin tredje raka uddamålsseger.

I Australien fick Adelaide United islossning för både sig själva och hela landet med 3 mål mot koreanska Jeju United. De australiensiska klubbarna hade innan bara mäktat med 2 mål på totalt 7 matcher i årets Champions League. Tyvärr för hemmalaget lyckades även Jeju få in 3 bollar, Adeleide gjorde första men fick sedan kvittera två gånger om för sin första, och Australiens andra, poäng totalt. Jeju gick med det upp på 4 poäng och passerade Gamba, på 3 poäng, till andraplatsen bakom suveränerna Jiangsu, som har full pott efter tre uddamålssegrar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s