Grupp F: Shanghai SIPG – Urawa Red Diamonds

Ett möte mellan två lag som kopplat greppet om Grupp F med två raka segrar vardera, Shanghai SIPG med 1-0 borta mot FC Seoul och 5-1 hemma mot Western Sydney Wanderers, Urawa Red Diamoinds med 4-0 borta mot Wanderers och 5-2 hemma mot Seoul. Matchen började oordnat och efter ett par slumpchanser vardera tog hemmalaget ledningen på ett värdigt sätt när en frispark utifrån kanten rensades i huvudet på Shi Ke, som ändå behärskat styrde in bollen i nät. Anfallet efteråt fick Wu Lei ett jätteläge men en strålande benparad av Shusaku Nishikawa förhindrade ett fördubblande av försprånget. Allteftersom lagen började hitta in i matchen tog hemmalaget (som i Champions League kan använda alla fyra offensiva, icke-kinesiska ess eftersom Uzbeken Odil Akmedov inte räknas som utlänning i AFC-sammanhang) över spelet något. Det rörde sig fortfarande inte om någon välspelad, om än ganska underhållande, match och de japanska gästerna var minst lika farliga som sina kinesiska värdar. På stopptid kunde dock brassen Elkeson prickskjuta 2-0 när Nishikawa inte hann hela vägen tillbaka till kassen efter att målvakten varit ute på mitten av egen planhalva för att stoppa en omställning, men hans rensning fastnat på mittlinjen.

Reds kom tillbaka in efter paus med två förändringar i elvan mot den första halvleken Yosuke Kashiwagi och Rafael Silva ersatte Takuia Aoki och Zlatan Ljubijankic i ett försök att hämta upp underläget. Trots satsningen kunde Hulk, till synes, punktera matchen för hemmalaget efter bara sex minuter när han lekte bort tre japanska försvarare, två med fötterna och en med kroppen, och pricksköt 3-0 mellan benen på Nishikawa. Efter en timme var det nära att SIPGs tredje brasse, Oscar, definitivt kunde avgöra när han, likt Hulk, försökte sätta bollen mellan benen på motståndarmålvakten. Denna gång var Nishikawa beredd och lyckades få fatt i bollen innan den snurrade in i mål bakom honom. Mindre än tio minuter senare var det nära att Hulk blev tvåmålsskytt men anfallaren kom hundradelar för sent på Akhmedovs låga, hårda inspel från vänster. Vid det här laget lämnade Reds desperata jakt efter reducering stora ytor bakåt och strax efter Hulks läge blev Wu Lei fri men Nishikawa avstyrde, återigen, kinesens avlsut. I anfallet efter vändes istället helt på steken när Reds fick straff efter att Rafael dragits ner framför ett öppet mål och brassen själv kunde blåsa liv i matchen genom att slå in straffen säkert i Yan Junlings vänstra hörn. Målet gav gästerna plötsligt hopp och de flytta ännu högre upp i sina positioner, det var Hawaii-fotboll för hela slanten när japanerna skickade fram allt de hade och kineserna inte kunde hålla sig från att gå för ett avgörande när nya kontringslägen uppstod åt andra hållet. I en tilltrasslad situation efter en hörna, och en feltajmand utrusning från Yan Junling, lyckades Wataru Endo tåa in 2-3 för gästerna och SIPGs ledning som kändes så säker 20 minuter tidigare var nästan helt borta. Anstormningen fortsatte och det var inte utan att en kvittering kunde studsat in men i början av övertiden blev Shinzo Koroki överentusiastisk när chansen till en kontring uppstod på mitten och tacklade klumpigt Fu Huan bakifrån. Koroki blev utvisad och efter det kunde hemmalaget rida ut stormen och har fortsatt full pott efter tre omgångar.

Totalt sett var det rättvist men den stora skillnaden låg, precis som i tidigare matcher, i SIPGs enorma individuella kvalitet hos några få spelare. Trots ledning i gruppen är laget svagt defensivt och förlitar sig helt på dess utländska importer ska kunna avgöra tuffa matcher. Detta gör dem till en outsider i Champions League eftersom de kan slå vilket lag som helst på en bra dag men resterande delar av laget måste lyfta sig något snäpp när det drar ihop sig till slutspel och de västasiatiska lagen kastas in i mixen. Reds visade en grundstabilitet i spelet men hade inte spetsen som krävdes ikväll, de lär inte ha några problem att hålla de två svagare lagen i gruppen bakom sig men frågan är om de har kvaliteten att ta sig längre än åttondelsfinal.
I gruppens andra match mellan FC Seoul och Western Sydney Wanderers i Korea lossnade det, precis som för deras landsmän i Brisbane Roar, ordentligt för Wanderers med 3 mål, skillnaden mot Roar var att man lyckades hålla undan och ta A-Leagues första trepoängare i årets Champions League, trots att hemmalaget gick från 0-3 till 2-3 i andra halvlek. Förutom lite återupprättad australisk heder så gav detta även Wanderers lite häng i gruppen med tre poäng, även om SIPG och Reds verkar alldeles för bra för att slarva bort slutspelsplatserna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s