Giganternas kamp i Kanton

I lördags tog Kinesiska Superligans stora event plats när de eviga mästarna Guangzhou Evergrande tog emot Shanghai SIPG. André Villas-Boas mannar reste söderut med gott gry efter att ha inlett säsongen med full pott i såväl ligan som Champions League medan Scolari, å sin sida, behövde säkerställa att hans lag reparerade skadan efter 2-1 förlusten mot Shandong Luneng i föregående ligamatch.

Mästarna tog kontroll över händelserna från start och Ricardo Goulart kunde snyggt frispela Yu Hanchao, som dundrade in 1-0, efter ett misstag av Zhang Huachen i den 12e minuten. Misstaget ledde till att 19-åringen byttes ut efter bara en kvart spelad, eller så var det helt enkelt ännu ett exempel på att tränarna byter ut sina obligatoriska U23-spelare så tidigt de bara kan. Oavsett så var ersättaren, Yu Hai, intet mer lyckad och tappade bollen i uppspelsfasen så att Yu Hanchao kunde smeka fram en boll till Alan, som behöll lugnet, rundade målvakten och satte tvåan efter 24 spelade minuter. Här kändes matchen avgjort men gästerna lyckades kriga sig in i matchen allteftersom och lyfta upp framåt slutet av halvleken. Trots detta fick de ändå gå in till pausvila i underläge 2-0.

Vad André Villas-Boas än sa till sitt lag i pausen så funkade det utmärkt. I den 53e minuten blåste den tidigare Evergrande-stjärnan, Elkeson, liv i tillställningen när han satte reduceringen framspelad av Hulk. SIPG tog över matchen och med 20 minuter kvar kunde de välförtjänt utjämna efter ett brasiliansk samarbete där Hulk avslutade på passning från Oscar. Matchen hade helt bytt skepnad och plötsligt såg det ut som att besökarna skulle fullborda en fantastisk vändning och ta hem segern. Det var dock en match med hög offensiv, men låg defensiv, kvalitet och det var Hawaii-fotboll med chanser åt båda håll efter kvitteringen. Med blott tio till full tid tog sig matchens lirare, Yu Hanchao, in i straffområdet och fälldes av Shi Ke. På reprisen ser det ut som att anfallaren gör sitt yttersta för att fastna i glidtacklingen och redan är halvvägs ner när han gör det, men den klumpiga satsningen från Zhang Yi förtjänade ändå bestraffning. Ricardo Goulart var sedan kylig från straffpunkten och såg till att alla tre poängen blev kvar i Kanton.

Det var en uppsnackad match som på intet sätt gjorde någon besviken utan snarare gjorde fantastisk reklam för kinesisk fotboll. Shanghai SIPG förtjänade ändå att få med sig något från matchen men, med all spetskompetens som hämtats in i ligan, så verkar det ändå som att Guangzhou Evergrande får stor fördel av den nya tillåtna kvoten utländska spelare, eftersom man verkar sitta på klart mest inhemsk kvalitet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s