Kanton-derby och toppmöten

På fredagskvällen åkte Felix Magaths Shandong Luneng till Shanghai för att möta SIPG som serieledare. Matchen slutade 2-1 efter att Evergrandes Hulk gjort sitt tredje och Lunengs Papiss Cissé sitt fjärde ligamål. Värt att notera var att Elkeson ställdes över för andra gången den här säsongen, brassen har gjort fyra mål på de två matcher han fått spela och uppenbarligen vållar de nya utlänningskvoterna André Villas-Boas vissa angenäma problem i laguttagningarna, med tanke på att de ständigt måste välja bort någon av ligans bästa spelare (Hulk, Oscar, Elkeson eller Akhmedov) måste man dra slutsatsen att regeländringen drabbat SIPG hårdare än något annat lag. Tyvärr för portugisen kan han komma att sakna dessa problem, eftersom Hulk bars ut på bår i den 69:e minuten och det ännu är oklart hur länge han blir borta. Hemmasegern tar oss in på lördagens Kanton-derby i och med att resultatet både innebär att SIPG, Luneng och Guangzhou Evergrande tagit en seger var från tre inbördes matcher och skapat ett getingbo i toppen, men också att gästande Guangzhou R&F bara behövde en poäng för att kliva upp i en mycket överraskande serieledning.

Utsikterna för detta blev dock mörka när Evergrande tog ledningen redan efter 10 minuter genom Alan, framspelad av Zheng Zhi. Det var brassens, som är i strålande målform, sjunde fullträff på nio matcher i alla turneringar denna säsong. R&F lät sig inte nedslås utan samlade sig och fortsatte följa Dragan Stojkovics matchplan. Spelet var jämnt genom hela den första halvleken och båda lagen skapade chanser av ungefär samma kvalitet och kvantitet.
I den 42:a minuten kom så den rättvisa kvitteringen. Eran Zahavi och Renatinho iscensatte ett snyggt anfall som slutade med att Long Zheng (som bytts in mot inkvoterade U23-spelaren Wen Jiabao) stoppade ett inlägg med armen. Zahavi behöll lugnet på den efterföljande straffen, skickade Zeng Cheng åt fel håll och slog säkert in 1-1.
3 minuter senare tog sig Junior Urso runt på kanten och slog, vad som såg ut som, ett ofarligt inlägg men Li Xuepeng tvingade Zeng Cheng att sträcka ut ordentligt med en sylvass nick mot eget mål. Innan halvleken var över hade dessutom Cheng Yuelei fått göra en lika fin räddning åt andra hållet efter att hans backar slarvat bort bollen till Yu Hanchao och denne frispelat Alan. R&F fick ändå gå till pausvila som serieledare.

Den andra halvleken började lika jämnt, de bästa chanserna under första kvarten var frisparkar runt straffområdet för R&F och det var även en sådan som till slut gav 1-2 när Renatinho fick till en riktig pärla med vänstern upp i ”fel” kryss i minut 64. Scolari agerade direkt och skickade in såväl Huang Bowen som Gao Lin framåt.
Efter att Evergrande jagat framåt, men en utökad ledning för R&F sett närmare ut via farliga omställningar, var det just Gao Lin som kunde utjämna i slutminuterna genom att nicka in Zhang Linpengs strålande inlägg. Det blev inga fler riktigt farliga chanser och R&F, som tveklöst är mest nöjda med det oavgjorda resultatet, behöver varken be om ursäkt för poängen ikväll eller att de nu är i topp i ensamt majestät på 10 poäng.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s