Oväntad utveckling i grupp E

Kashima Antlers hade ett gyllene läge att koppla ett fast grepp om den ena slutspelsplatsen i grupp E, en seger bort mot Brisbane Roar skulle betytt att japanerna haft fyra eller fem bekväma poäng ner till tredjeplatsen, beroende på resultatet i matchen mellan Muangtong United och Ulsan Hyundai senare på kvällen. John Aloisis manskap visade sig dock vara en för svår nöt att knäcka, Jamie Maclarens ledningsmål i den första halvleken kom efter taffligt försvarsspel och kort efter paus nådde en egentligen misslyckad frisparksvariant till slut fram till den gamle Aston Villa-yttern Brett Holman som kunde smälla in tvåan bakom Kwoun Sun-Tae. Antlers lyckades väcka liv i matchen genom Royta Nagaki, som skyfflade in reduceringen i öppet mål med elva minuter kvar, men australierna höll undan och tog sin första seger i årets AFC Champions League.

I den avslutande matchen för dagen fick Ulsan Hyundai åka till Bangkok och fira in det thailändska nyåret tillsammans med Muangtong United. Matchen började trevande med två lag som visste att en förlust skulle vara förödande för de fortsatta utsikterna i turneringen men i den 37:e minuten kom ändå ett förlösande mål för hemmalaget. Vänsterbacken Theerathon Bunmathan slog ett fint inlägg mot den bortre stolpen där Mongkol Tossakrai dök upp och nickade bollen, som studsade parallellt med mållinjen och nådde Teerasil Dangda som obevakad kunde slå in 1-0 i öppet mål. Ulsan, med hela 73% bollinnehav i första halvlek, höjde tempot lite men lyckades inte hota Muangthong före paus.
Gästerna kom ut efter halvtidsvilan fast beslutna att skaka fram en kvittering men Muangthong såg vassa ut i omställningarna och efter fem spelade minuter borde hemmalaget redan ha utökat sin ledning två gånger om, först fick Xisco ett rent friläge, men missade nästan bollen helt, efter att Bunmathan öppnat upp ytor med två på varandra efterföljande helikopterfinter på mittplan, och sedan fick Tossakrai ta ett ohotat avslut i straffområdet efter ett mönsteranfall. Kim Yong-Dae kunde dock hålla kvar Ulsan i matchen utan större problem och avstyra ett tämligen tamt avslut från den thailändska högerspringaren. Dangda hade sedan haft ett hyfsat läge på volley innan Tossakrai i den 59:e minuten återigen blev ensam med Kim, som även nu gick segrande ur duellen. Hemmalaget tog över mer och mer ju längre matchen led och gästerna såg oväntat bleka ut. Med tio minuter kvar gjorde Xisco, som hade en mindre bra dag, sitt sista ingripande i matchen när han missade ett öppet läge framför mål och direkt efter byttes ut mot Adisak Krasikorn, som kort efter fick ett gyllene tillfälle att punktera matchen men kom ur vinkel i sitt friläge och fick se avslutet rensas till hörna. Ulsan stod för en tung slutforcering och skapade några halvchanser men Muangthong höll undan till en mycket välförtjänt seger. Thailändarna kan nu, smått chockerande, delta i Songkran-festiviteterna i gruppledning och behöver endast 2 poäng tlll för att nå slutspel.

Ställningen i grupp E efter omgång 4:
Muangthong United              8p        +2
Kashima Antlers                      6p        +3
Ulsan Hyundai                          4p        +3
Brisbane Roar                           4p        -8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s