Effekter av den kinesiska U23-regeln såhär långt

Jag var mycket skeptisk när jag läste om de plötsliga regeländringarna som, kort före säsongsstart, sänkte det tillåtna antalet utländska spelare per lag och match i CSL, och än mer konfunderad av den bisarra regeln att alla lag var tvungna att ha minst en kinesisk spelare född den första januari 1994 eller senare i startelvan. Jag kan inte påstå att de 15 inledande omgångarna (av 30) har visat upp något som skulle kunna övertyga mig om att jag hade fel. Om vi lämnar den befängda tanken att en begränsning av antalet utländska spelare skulle höja kvaliteten i vare sig ligan eller det kinesiska landslaget därhän (titta bara på hur det ryska landslaget varit i fritt fall sedan de införde liknande regler i ett försök att förbättra sina chanser i hemma VM-nästa år), så tänkte jag ta en närmare titt på hur klubbarna hanterat U23-regeln under den första halvan av säsongen. Det blev dessutom extra angeläget när det kinesiska förbundet nyligen meddelade att regeln i framtiden ska utökas till att, på något sätt, tvinga alla lag att matcha antalet utländska spelare i alla matcher, med motsvarande antal inhemska U23-spelare.

För tränarna i Kina har det varit locket på, fotbollsförbundet är fortfarande i det närmaste att betrakta som en statlig myndighet (ledd av partimedlemmar som inte anses kompetenta nog för viktigare uppgifter och något som FIFA, om de haft någon som helst ambition att upprätthålla sina egna stadgar, skulle utreda grundligt) och därför måste all kritik mot dess beslut vara noga övervägda (att Hulk och Wu Lei blev avstängda i två matcher vardera för en abstrakt protest mot Oscars 8-matchers avstängning nyligen, och att deras tränare, André Villas-Boas, fick samma bestraffning för att ha stått nära dem under tiden, är ett bra exempel på vad som kan hända när någon bestämmer sig för att vädra sitt missnöje). På planen har missnöjet däremot varit tydligt i hur tränarna valt att använda sig av de obligatoriska U23-spelarna och det tydligaste exemplet är just Villas-Boas behandling av sin ytterback, Zhang Huachen. 19-åringen har startat i 10 av SIPGs matcher (de första 10) hittills och snittar på mindre än 15 minuters speltid, med en halsbrytande halvtimme i premiären mot Changchun Yatai men bara 8 minuter i sitt senaste framträdande i derbyt mot Shenghai Shenhua. Dessutom har han inte ens fått sitta på bänken i AFC Champions League. Är det någon som på fullaste allvar tror att det här är positivt för hans utveckling som spelare? Kanske är han otroligt stark mentalt och njuter av utmaningen han ställts inför men min gissning är att de flesta unga spelare får en hel del att arbeta med när det kommer till självförtroendet i en sådan situation. Zhang är på intet sätt ensam, Chen Ji har varit uttagen i jiangsu Sunings startelva sju gånger och fått lite drygt 20 minuter per gång på sig att visa vad han går för och detsamma gäller på Liaoning Kaixins Sun Zhaoliang (som startat en match mer än Chen) och Yang Liyu, som spelat ungefär 25 minuter i snitt i sina 12 starter för Tianjin Teda. Dessa spelare anses uppenbarligen inte vara tillräckligt bra för att ens få en ärlig chans av sina tränare, och att ställa ut dem på planen som symboliska ungdomsspelare gör ingen som helst nytta.
Det finns också en del U23-spelare som faktiskt får ordentligt med speltid. Nan Song har visserligen blivit utbytt i alla sina 13 matcher för Chongqing Lifan men spelar normalt i över en timme. Zhong Jinbao har startat lika många matcher för Henan Jianye och snittar 75 minuter på plan, inklusive två hela 90-minutersframträdanden (71 om vi räknar in de två matcher han blivit inbytt). Zheng Dalun har 9 starter för Tianjin Quanjian, och har två gånger fullföljt matchen, med en genomsnittlig speltid på 82 minuter (64 inklusive de fem gånger han börjat på bänken).

Skillnaden mellan dessa två grupper av spelare är att den senare tillhör klubbar som alla ändå använder sig av fler än en spelare som uppfyller U23-kriterierna. Därmed kan vi gissa oss till att de hade spelat lika mycket även utan de nya reglerna men även med dessa inräknade så spelar den typiska startande U23-spelaren mindre än en full halvlek. Att tränarna har så lite förtroende för sina unga förmågor är sannerligen ett stort problem för kinesisk fotboll men detta borde i sig vara tillräckligt för att få klubbarna att satsa mer på att utveckla sina framtida talanger. Regler som dessa, speciellt i kombination med en begränsning av antalet utlänningar, kommer leda till att kinesiska, likt ryska, klubbar överbetalar medelmåttiga inhemska spelare. När unga spelare får stora pengar bara för att vara där tenderar de att bli bekväma och tro att de nått ända fram, trots att de knappt startat. Jag kan inte ens börja att räkna alla de engelska 18-åringar som sett väldigt intressanta ut, bara för att sluta lära sig något överhuvudtaget så fort de blivit hyfsat regelbundna spelare i a-laget.
CSL-klubbarna måste också förstå att, för att kunna upprätthålla standarden på sikt, så måste de kunna få fram sina egna spelare eftersom de, trots att de kan skrämma bort europeiska klubbar med höga löner till ett fåtal storstjärnor, aldrig kommer kunna betala samma pengar för de truppspelare som håller kvaliteten i de stora ligorna så mycket högre. Om man ska vara helt ärlig så är 23 en så pass hög ålder att det egentligen inte ska vara några som helst problem för vilket lag som helst i ligan att hitta åtminstone en spelare som är tillräckligt bra för att skaffa sig en ordinarie plats i elvan.

 

Metod och källa

Siffrorna jag redovisar är hämtade ifrån matchrapporter på http://us.soccerway.com. Jag har helt enkelt tittat på de utbytta spelarna i varje match och noterat deras speltid. Jag har dock bara räknat den först utbytte U23-spelaren i varje lag i en match, vilket betyder att den genomsnittliga tiden för alla utbytta spelare är ungefärlig. Jag anser emellertid att detta inte har någon bäring på relevansen eftersom de byten jag då inte registrerat har gjorts av lag som ändå startat med fler än en U23-spelare. De namngivna spelarna är några av de jag tittat närmare på, baserat på hur ofta de återkommer i den övergripande statistiken. När jag beräknat den genomsnittliga speltiden för spelare som spelat hela matcher har jag endast räknat de ordinarie 90-minuterna för dessa tillfällen men i de fall spelaren blivit inbytt har jag använt 3 minuters tillägg som ett standardantagande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s