Härlig match och perfekt resultat mellan SIPG och Evergrande

Guangzhou Evergrande reste norrut, en ynka poäng före kvällens motstånd i tabellen, för årets match i CSL: seriefinalen mot Shanghai SIPG. Evergrande hade nog förväntat sig att ha lite mer marginal ner till sin främste utmanare efter de senaste tre omgångarna, eftersom Hulk och Wu Lei, plus tränare André Villas-Boas, varit avstängda i två av dem på grund av spelarnas protest mot Oscar’s 8-matchers avstängning. Storfavoriten hade dock slarvat bort läget helt med dubbla förluster, först mot Tianjin Quanjian och sedan Beijing Gouan, vilket lämnade vägen vidöppen för SIPG att passera sina rivaler i tabellen. De lyckades å sin sida då fumla bort den möjligheten genom en förlust mot Changchun Yatai. Alla dessa debacle betyder i sin tur att både Shandong Luneng och Quanjian, vid ett kryss i kvällens match i Shanghai, kunde börja flåsa de två suveränerna i nacken. En hemmaseger skulle i sig göra så att ligan fortsatt var förvånansvärt oviss, och dessutom petat ner Evergrande från förstaplatsen för första gången på länge.

Det var, föga överraskande, två lag som var mer intresserade av att inte förlora än något annat. Chanserna hade varit få när lagen plockade av sina lagstadgade U23-spelare efter 25-minuter men matchen fick inte mycket mer fart efter det. Det var inte på något sätt en tråkig tillställning men 0-0 i paus var ändå fullt logiskt. Det mest spännande skedde på övertid när Elkeson snackade till sig en varning och Paulinho sköt den efterföljande frisparken tätt utanför.

Lagen kom ut efter halvtidsvilan med fokus skiftat från att undvika förlust till att vinna matchen. Det tog bara sex minuter innan Alan spräckte nollan för gästerna med ett vackert avslut invid Yan Junlings högra stolprot på en snabb kontring och det öppnade upp matchen ytterligare eftersom SIPG inte tänkte vila på hanen utan började jaga kvittering omgående. Bara sex minuter till hade gått när bollen nådde en helt ren Wu Lei i straffområdet och när Zhang Linpeng kastade sig fram för att täcka skottet resulterade det bara i att bollen ändrade riktning och ställde Zeng Cheng i Evergrande-målet helt. De första 25 minuterna av den andra halvleken bara flög förbi när lagen bytte chanser med varande och sedan var Evergrande tillbaka i ledning efter att Yu Hanchao styrt upp ett lågt inlägg från Gao Lin (hans andra assist i matchen) i krysset. SIPG ville ha frispark i situationen som föregick målet men deras klagomål föll för döva öron.
Ledningen verkade ge Evergrande ett nödvändigt energitillskott och ett avgörande 1-3 mål låg i luften på de många kontringar man drog upp, samtidigt som SIPG fick allt svårare att hitta vägar igenom motståndarförsvaret. Från ingenstans hittade då Hulk fram till Wu Lei i ett öppet läge och han gjorde inget misstag utan placerade säkert in sitt andra mål för kvällen med 5 minuter kvar av ordinarie tid. Hulk var sedan nära att avgöra matchen för hemmalaget med en hård frispark i den första övertidsminuten men 2-2 stod sig matchen ut.

Ett rättvist resultat sett över 90 minuter och, trots att Scolaris mannar lär banna sig för att ha släppt till en så sen kvitter, ett som båda lagen lär vara nöjda med. Till syvende och sist så var SIPGs främsta uppgift att inte låta Evergrande dra ifrån och Evergrandes att inte släppa serieledningen. Ett fantastiskt resultat för fortsättningen på årets CSL och, framförallt, en fruktansvärt underhållande fotbollsmatch för såväl neutrala som icke-neutrala åskådare. Dessutom en riktigt bra signal inför mötet de två lagen emellan i den kommande AFC Champions League-kvartsfinalen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s