Överkörning i Shandong

Efter Shanghai SIPGs kryss borta mot Hebei China Fortune i torsdags hade Shandong Luneng läge att ta sig upp 4 poäng ifrån andraplatsen i ligan via seger hemma mot Shanghai Shenhua idag. Lagens första möte i årets CSL sköts upp till mitten av september till följd av branden som härjade på Hongkou Stadion i mars men värdlaget hade ändå revansch att utkräva efter att ha kvällens motståndare nyligen slagit ut dem ur cupen.

Med Shenhua i cup-semi och samtidigt i ingenmansland i tabellen, dessutom utan Obafemi Martins (och Carlos Tèvez som alltmer ser ut att ha gjort sin sista match i Kina), var det föga överraskande att Champions League-jagande Luneng tog kontroll över händelserna genom klart högre intensitet. Shenhua gavs ingen tid med bollen när Luneng såg till att vinna den högt och skicka in bollar mot Graziano Pellè och Papiss Cissé i boxen. Även om de både anfallarna är starka kort så kan det tyckas att man borde lägga en av de tillåtna platserna för utländska spelare på en kreativ mittfältare till nästa säsong, då de är alltför lika i spelstilen. Det var ändå Lunengs tredje utländske spelare, brasilianske mittbacken Gil, som spräckte nollan i den 22:a minuten när han nickade in en hörna. Med vind i seglen gick Luneng sedan för ett tidigt avgörande i matchen mot ett oinspirerat och ofokuserat Shenhua. Det mycket välförtjänta 2-0-målet kom så efter 33 minuter när Liu Binbin hittade Cissé som, i misstänkt offsideposition, dundrade upp bollen i nättaket. 5 minuter senare var det dags igen genom Pellè (fastän det egentligen borde bokförts som självmål) som nickade en hörna i ribban och via huvudet på målvakten Qiu Shengjiong och in i mål och matchen var i praktiken över när lagen gick ut i paus.

Luneng tog vid där de slutade och 4-0 kom efter ytterligare en hörna (självmål av Xiong Fei)  9 minuter in i den andra halvleken. Det låg mål i luften varje gång Luneng hade bollen på offensiv planhalva, vilket betydde mer eller mindre oavbrutet, och Shenhua såg mest ut att vilja vara någon annanstans. Med halvtimmen kvar mattades matchen av lite, om detta berodde på att motivationen tröt när det inte längre fanns något att spela för eller att Luneng helt enkelt förbarmade sig över sina gäster lär vi aldrig få veta. Men med en man mer på plan kunde de till slut inte hålla sig längre och i slutminuterna hittade Wu Xinghan den store italienaren Pellè som med sitt andra mål för kvällen kunde fastställa slutresultatet 5-0.

För Luneng betyder detta att de att ledande i den trio, som de tillsammans med Tianjin Quanjian och Guangzhou R&F utgör, som jagar den tredje platsen till nästa års AFC Champions League. För Shenhua betydde det egentligen ingenting utöver förnedring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s