PT Prachuap tuffar vidare

Efter att ha tappat förra årets anfallspar, Jonatan Reis och Lonsana Doumbouya, som ledde klubben till en strålande 6:e-plats under första säsongen i högstaligan med sammanlagt 42 mål så tippade jag att de skulle få det tuft i år. Det är såklart lite för tidigt att säga ännu men, med vinster mot både Muangthong och PTT Rayong och en enda förlust som dessutom kom bort mot Buriram, så finns det anledning att tro att de fina resultaten berodde mer på en stabil grund än ren offensiv talang. De nya anfallarna, Matheus Alves och Caion, hade redan gjort ett respektive två mål, vilket ger en ytterligare indikation på att det är en klubb som arbetar med en tydlig målsättning och noggrann scouting. Jag hade inte haft möjlighet att se någon av deras tidigare matcher så jag såg mycket fram emot att få bilda mig en egen uppfattning om laget i

Gästande Chainat, å andra sidan, klarade kontrakt med god hjälp av en katastrofal domarinsats i förra årets sista ligamatch och lär bli indragna i nedflyttningsstriden även i år, hade startat säsongen med tre raka kryss.

Chainat inledde långt mer offensivt än förväntat och kunde mycket väl ha tagit en tidig ledning men Prachuap tog sakta men säkert över skeendet och tog ledning efter 23 minuters spel när Matheus Alves hittade Caion i straffområdet med ett väl avvägt inlägg. Försvarsspelet kan, och bör, ifrågasättas för Alves tilläts ohotad att sikta och Caion lämnades helt omarkerad framför mål men samtidigt kunde brasseduon inte ha utnyttjat chansen som gavs dem bättre. Det rörde sig inte om någon dominans men Prachuap var klart bättre och nya Uzbekisk/Armeniske Artyom Filiposian såg väldigt bra ut på det defensiva mittfältet men hade tur som inte varnades när hans hårda spel, i mitt tycke, ibland var över gränsen. Ändå var Chainat långt ifrån ofarliga. Före detta Kalmar-, Djurgården- och Åtvidaberg-spelaren Ricardo Santos kunde ha kvitterat men försökte sig på en Kanu-liknande klack och missade bollen helt. Istället fortsätta Prachuaps tur med domsluten när Alves gick omkull i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten, om det inte varit för att användandet av VAR är pausat för utvärdering av IFAB under den här omgången skulle domslutet med största sannolikhet ändrats då reprisen tydligt visade att tacklaren fick kontakt med bollen före spelaren. Caion stördes inte av det utan slog säkert in sitt andra mål för kvällen och sin andra straff för säsongen (vilket betydde att Prachuap därmed gjort 3 av sina totalt 7 mål från elva meter). Fastän straffen kom under förlängningen så var det bara en avgörande räddning av Teerath Nakchamnarn som hindrade ytterligare ett mål för hemmalaget, när han ställdes mot Alves i ett friläge, precis innan lagen gick till pausvila efter en mycket underhållande första halvlek.

Matchen blev ännu intensivare i den andra halvleken när Chainat flyttade fram positionerna och Prachuap fick återkommande kontringslägen. Båda lagen kunde gjort flera mål under de 20 minuter det tog för Chainat att blåsa liv i matchen på riktigt. Ricardo Santos blev helt fri efter en misslyckad offsidefälla och lättade retligt och snyggt bollen förbi Kwanchai Suklom i hemmamålet. Det här var dock Prachuaps match och mindre än tio minuter senare tilldömdes de en billig frispark precis utanför straffområdet. Fram stegade Chitpanya Tisud, skotten gick lågt och rakt i muren men bollen studsade perfekt tillbaka till Buriram-lånet som dundrade in en vänstervolley till 3-1. Efter det var Prachuap nöjda med att sänka tempot och spela av matchen samtidigt som luften gick ur Chainat som fick resa hem till Chao Phraya-floddeltat med säsongens första förlust i bagaget. Även om de inte på något sätt var dåliga så visade de inte upp något som får mig att ifrågasätta mitt beslut att tippa dom som ett av de tre sista lagen inför säsongen.

Det är visserligen bara en match, men i kombination med resultaten såhär långt och deras framgång med framförallt värvandet av utländska spelare så måste jag säga att jag är mycket imponerad av Prachuap. Det är inte anfallarna som producerar så det står här härliga till, även Filiposian såg ut att passa som handen i handsken och nu förväntar jag mig snarast att få stå i skamvrån när säsongen summeras över att ha tippat dem som ett av lagen i bottenstriden. De ser snarare ut som en klubb på väg att etablera sig på den övre halvan av Thai League.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s