Brytpunkten? Inför Port FC – Buriram United

Nu när undertecknad har fyra veckor ledigt från skolan, vilket äntligen frigör tid att vara lite mer produktiv här, och årets match hittills i Thai League står för dörren så finns det ingenting som hindrar en djupdykning i förutsättningarna inför seriefinalen där ligaledarna Port FC tar emot regerande mästarna Buriram i Bangkok på söndag. Lejonen från Klongtoey har två poängs försprång och en seger skulle betyda att man är i topp åtminstone tills vi kommit halvvägs igenom ligan i slutet av nästa vecka. Åskslottet har å sin sida chansen att återta den plats man blivit van vid och positionera sig helt rätt för att försvara sin ligatitel igen. Den jagande trion bestående av Bangkok United, Chiangrai United och Samut Prakan City befinner sig alla sex poäng bakom Port och fyra bakom Buriram och skulle älska ett kryss i toppmötet. Med tanke på att Port möter både Chiangrai och Samut Prakan i de två nästföljande omgångarna, samtidigt som Buriram ställs mot långt mer beskedligt motstånd i form av Chiangmai FC och Chonburi FC, så lär gästerna vara mer än nöjda med att resa hem till Isaan med en poäng i bagaget. Det kan mycket väl vara så att vi ser tillbaka på det här som kvällen då ligan avgjordes när vi ska summera året.

Port tog landslagsuppehåll med 8 raka matcher utan förlust och hoppas att två veckors sysslolöshet inte ska ha fått dem att tappa rytmen. Laget har sett stabilt ut såhär långt efter att ha fortsatt bygga på den trupp som tog laget till en tredjeplats förra säsongen med en lite välbehövlig bredd. Den bredden har haft önskad effekt för man har med lätthet parerat avstängningar och skador utan att det påverkat det fria, rörliga anfallsspel som klubben börjat göra till sitt signum. Den enda smolken i glädjebägaren är att det enda nyförvärv som gjort riktig skillnad i startelvan, Go Seul-ki, är otillgänglig på grund av att låneavtalet med just Buriram United inte tillåter spel i möten lagen emellan. Den förväntade ersättaren, Sumanya Purisai, har inte varit lika framgångsrik i sin nya klubb men är samtidigt en etablerad Thailändsk landslagsman som definitivt har kvalitén att fylla luckan efter den koreanska speluppläggaren ifall han är på topp. Vare sig matchen är en no Go-zone eller ej så kommer Port in i den med ett överflöd av självförtroende och en vilja att utöka avståndet i toppen av tabellen.

Burirams uppehåll blev inte lika långt som det var för resten av ligan eftersom man hade två hängmatcher att klara av under tiden. Den ena spelades den första juni men blev en besvikelse då man fick nöja sig med att rädda kryss borta mot Sukhothai via en sen kvittering, den andra var onsdagens enkla avstädande av PTT Rayong, 5-0 på hemmaplan som gjorde det tydligt att mästarna har hittat formen igen efter att två förmodade vinster i de sista matcherna innan Kings Cup bara resulterat i en ynka poäng. Åskslottet har inte nått samma höjder i år som under tidigare säsonger och anledningen till detta stavas främst Diogo. Brassen var ett fenomen som den mest dominanta kraft thailändsk fotboll någonsin sett och beslutet att släppa honom till den malaysiska storklubben JDT var minst sagt förvånande. Han bärgade en hel del poäng förra året på mer eller mindre egen hand och den tänkta ersättaren, Modibo Maïga, kom och gick utan att bidra med någonting alls av värde till laget. Klubben har samtidigt gjort en medveten och beundransvärd satsning på egna produkter med väldigt lovande resultat. Den 21-årige offensive mittfältare Supachok Sarachat har varit lagets kanske bästa spelare såhär långt under 2019 och hans yngre bror, anfallaren Suphanat Mueanta, debuterade i helgen i A-landslaget vid blotta 16 års ålder. Även 23-årige yttern Sasalak Haiprakhon har haft en mycket fin säsong och om Buriram försvarar titeln under den första säsongen med den här generationen som sin bärande byggsten så är det svårt att se något annat scenario än att Burirams inhemska dominans fortsätter under flera år framåt.

Det faller sig tyvärr så olyckligt att den här matchen överlappar med Sverige – Thailand i damernas VM i Frankrike. Man kunde kanske ha hoppats på att Madame Pang, som står för kulorna som finansierar både det thailändska damlandslaget och Port FC, skulle ha försökt få avsparken flyttad från klockan 7 till 6, men då hon befinner sig i Frankrike och ändå inte hinner till PAT Stadium så slutade det, ganska väntat, endast som en förhoppning.
Det borde kunna bli en mycket underhållande tillställning, det är två lag som tagit sig dit de är genom att genom att göra många mål och förra säsongens två möten gav totalt 8 mål genom 2-2 i Bangkok och 3-1 i Buriram. Ett par nätkänningar åt vardera håll och ett nytt kryss imorgon känns inte alls otroligt på förhand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s