Konklusion av året som gått, Thaileague 2019 (1/4)

Ett intressant år av thailändsk klubbfotboll har kommit till sitt slut och det är dags för en försenad sammanfattning av ligasäsongen 2019. Jag kommer jobba mig uppåt från botten av tabellen, och jämföra med mina förutsägelser från början av året (tippad placering inom parentes), där många prestera ungefär som förväntat, men vissa mycket bättre eller sämre. Här kommer tabellens fyra sista:

16.Chiangmai FC (16)

Precis som väntat så slutade Chiangmai på allra sista plats i tabellen. Det var inte okontroversiellt, eller ens värdigt, när laget, som i praktiken bara bestod av spelare inlånade från Boon Rawd bryggeriets andra lag, Chiangrai United och BG Pathum United, helt enkelt slutade att försöka undvika nedflyttning i samma stund som BGs uppflyttning från T2 var klar. De bästa spelarna användes inte ens längre, förutom I seriens sista omgång då man snodde en sen poäng hemma mot de regerande mästarna Buriram, vilket ledde till att systerklubben Chiangrai kunde smita förbi och säkra en oväntad ligatitel. Det hela blev inte mindre bisarrt av att Surapong fick årets sista utnämning till månades tränare, vad det verkar för att ha hjälpt en annan klubb till titeln, medan hans eget lag endast vann en av tre matcher som behövdes för att ha en chans att hänga kvar.

15.Chainat Hornbill FC(15)

Inte ett fel i mina förutsägelser såhär långt. Chainat klarade inte av att återigen undvika en nedflyttning man förtjänade redan 2018. Även om man lyckades få det att se närmare ut än det faktiskt var genom att vinna den avslutande matchen mot Chonburi så definierades en oinspirerad säsong till stor del av bara 3p från 5 matcher utan vinst i inledningen. Den sista i högsta serien för stunden för ett lag som inte kommer bli saknade av många neutrala.

14.Suphanburi FC(5)

Lika rätt som jag hade om de två sista, lika fel hade jag om Suphanburi. Cleiton Silva hade en okej säsong med 11 mål men den som fick mig att verkligen tro på en fin säsong, Jonatan Reis, var inget annat än en jätteflopp och skickades vidare till BG Pathum United med 5 mål på kontot från de första 16 matcherna. En lovande inledning, med 6p på 4 matcher utan förlust, följdes av en kollektiv kollaps och bara 5p på de nästföljande 11. Till slut hamnade man på nedflyttningsplats men fick en gratisbiljett tillbaka till nästa säsong då PTT Rayong avslutade sin A-lagsverksamhet och lämnade en tom plats i ligan till 2020.

13.Nakhon Ratchasima FC(9)

Den första halva av säsongen antydde att jag kanske underskattat Korats kvalitet, då hade man samlat ihop 21p och såg ut att slåss om en plats i tabellens översta tredjedel. Från omgång 15 och framåt blev istället slutsatsen att jag tvärtom överskattat laget då man endast skrapade ihop 13p till. I slutändan gjorde de utländska anfallsessen tillräckligt många mål för att säkra kontraktet till nästa säsong för en klubb som snabbt håller på att utvecklas till själva sinnebilden av ouppfylld potential i thailändsk fotboll.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s