Konklusion av året som gått, Thaileague 2019 (2/4)

Med bottenfyran avklarad tar vi oss vidare upp till kvartetten som lyckades landa i de lite mer bekväma platserna i den övre änden av den undre halvan. Ingen förutsägelse visade sig stämma exakt men de var ändå inom någon sort acceptabel felmarginal, någon t.o.m. mycket nära. Här kommer lag 9-12.

12.Sukhothai FC(14)

Sukhothai visade sig vara svårspelat för de flesta motståndare under 2019. Efter 8 obesegrade matcher i inledningen, med oavgjort i fler än hälften av alla matcher under säsongen och med bara totalt 37 mål insläppta, en siffra som bara matchades av de fyra lagen allra högst upp i ligan, borde man haft stabilitet nog att undvika en nedflyttningsstrid. Men Sukhothai lyckades bara med lika mång mål framåt som bakåt och det verkar som att förlita sig helt på en spelare för att skapa något framåt inte är den mest pålitliga strategin, även om den spelaren råkar vara Den Magnifike Malagasin, John Baggio. Man låg faktiskt på den tippade 14:e-platsen inför de tre sista rundorna och lyckades inte kravla sig upp därifrån förrän på seriens sista dag genom att bjuda på en osedvanligt målrik seger, 4-2, borta mot Korat.

11.PTT Rayong(8)

Jag baserade min förutsägelse om en plats på den övre halvan för nyuppflyttade PTT Rayong på två saker: min seglivade tro på Jay Emmanuel-Thomas som funnits sedan han först visade framfötterna som tonåring i Arsenal och att man även knutit till sig det ultimata exemplet på en spelare som är lika älskad av de egna fansen som avskydd av de andra i Victor Cardozo. Tyvärr hade jag fel om rätt spelare och rätt om fel spelare i det här fallet. För klubben blev det ändå en ganska imponerande första, och skulle det visa sig sista, säsong i T1 efter att man hämtat sig från ett par inledande förluster. Trots att man egentligen aldrig hotades av nedflyttning meddelades från ägarna att A-laget läggs ner för att man påstår sig vilja satsa på ungdomsverksamheten. Tråkigt på alla sätt, inte minst för att laget spelade på en mycket fin nybyggd riktig fotbollsstadion, belägen i en lika fin kustort. Lyckligtvis kommer staden ändå att ha ett lag i finrummet under 2020 eftersom Rayong FC flyttades upp från T2.

10.Trat FC(13)

Den sista nykomlingen klarade inte bara av att förnya kontraktet utan gjorde det med god marginal. Värvningarna slog väl ut, framförallt skyttekungen i ligan Lonsana Doumbouya, och man kunde mycket väl hamnat ännu högre upp i sluttabellen om det inte varit för den svaga avslutningen med bara 3p på de sista 6 matcherna.

9.PT Prachuap(12)

Kom aldrig i närheten av att upprepa den bragdartade sjätteplatsen från 2018 men hanterade förlusten av det årets bästa anfallspar i T1, Jonatan Reis och Lonsana Doumbouya, utmärkt och klarade landade hela 3 snäpp bättre än den tippade 12:e-platsen. En svängning säsong, med en fin inledning, medioker mitt och riktigt bra avslutning visade att den sydligaste klubben i ligan är minst sagt välskött och i T1 för att stanna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s