Bara ett kryss bort: Inför Thailand – Irak i AFC U23-mästerskapet

Efter den svaga andra halvleken mot Australien, där Thailand kastade bort allt det fina arbete man gjorde innan paus, ligger värdnationen på andra plats i Grupp A i AFC U23-märsterskapet/Asiatiska OS-kvalet inför tisdagens avslutande möte med Irak. Med tanke på hur det sett ut hittills borde de unga krigselefanterna dock vara ganska positiva i sin syn på den fortsätta jakten på avancemang till kvartsfinal. 5-0-överkörningen av Bahrain var visserligen en uppvisning i delikat anfallsspel men avslöjade även ganska stora försvarsmässiga brister. Förlusten med 2-1 mot Australien var mindre skakig defensivt och trots att gästerna till slut vann rättvist så hade de svårt att skapa något av värde innan de rent fysiska skillnaderna började ta ut sin rätt på Thailändarna. Framåt skapade Thailand ingenting efter halvtid men då hade man å andra sidan redan haft nog med chanser för att kunna vinna matchen med bara lite bättre flyt. Det är dock inte bara förlusten som lämnar en bitter eftersmak på den Thailändska fotbollstungan utan ett större orosmoment är de två bytena man tvingades till av skador på Supachai Jaided och, ännu värre, 17-åriga underbarnet Suphanat Mueanta som i praktiken helt dödade lagets offensiv. Om dessa inte är tillgängliga blir uppgiften att ta sig förbi Irak långt mycket svårare för laget som drömmer om en biljett till Tokyo och sommarens OS.

Motståndet är obesegrat, men även utan vinst, hittills efter att ha hämtat upp 0-1 och tagit en pinne mot Australien, ett resultat som kanske var mer imponerande än insatsen bakom det, och att ha kvitterat två gånger om och fått med sig ett kryss i slutminuten mot Bahrain. Man har visat på fin inställning i båda matcherna men för att hoppet om en slutspelsplats ska leva så räcker det inte att kriga till sig ett kryss utan då är det vinst som gäller för Irak. Emedan kvitteringen mot Australien var ett resultat av en sublim individuell prestation så kom båda målen mot Bahrain från inlägg, ett vapen som kan visa sig minst lika effektivt mot Thailand.

Med en föredragen startelva att tillgå bör Thailand ses som favoriter, både med tanke på hemmaplansfördel och de tidigare insatserna, men med Ekanit Panya struken ur truppen redan innan turneringen så kan den eventuella avsaknaden av Suphanat bli minst sagt kännbar. Med eller utan thailändsk fotbolls stora framtidshopp så ska dock ett kryss inte vara en omöjlig uppgift.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s